Groen licht voor Joods Werkdorp
Op woensdag 5 juli 2023 heeft de Raad van State de bezwaren tegen de herontwikkeling van het Joods Werkdorp te Slootdorp, ongegrond verklaard. Hiermee kan gestart worden met de realisatie van het Herinneringscentrum Joods Werkdorp en de huisvesting van 160 arbeidsmigranten.
Het Joods Werkdorp is opgericht in 1934 en was een opleidingsinstituut voor Joden die op de vlucht waren voor het Naziterreur in Duitsland en Oostenrijk.
Omstreeks 1937 is het gemeenschapshuis gerealiseerd in de stijl van een Wieringermeerboerderij. Op het achterliggende terrein bevonden zich in een halfronde opstelling een 16-tal logiesverblijven met 300 bedden.
In 1941 is het Joods Werkdorp ontruimt en zijn 180 mensen gedeporteerd en vermoord. De logiesverblijven zijn gesloopt. Daarna is het gebouw in gebruik genomen als proefboerderij voor mechanische landbouw.
De herbestemming van het complex omvat de huisvesting van het Herinneringscentrum Joods Werkdorp in het oorspronkelijke gemeenschapshuis. Op het achterliggende terrein worden zeven gelijkvormige gebouwen van twee bouwlagen in een halfronde opstelling gerealiseerd; één gebouw met collectieve voorzieningen en zes logiesgebouwen.
Het rijksmonumentale terrein zal ingericht worden ten behoeve van de nieuwe functies, tevens wordt een parkeerterrein toegevoegd.
Opdrachtgever: Karel D.M.J. Vastgoed BV (Joep Karel)
Advies: Cahen Consultancy (Joël Cahen)
Advies: Hans Schipper (oud-gedeputeerde NH)
Landschap: Hza Stedebouw & Landschap B.V. (Anita Wijnholds)
Gemeente Hollands Kroon