[wb_vc_before_after_image_comparison before_image=”3987″ after_image=”3988″ image_size=”medium_large” wbvcbaic_orientation=”” wbvcbaic_default_offset=”” wbvcbaic_before_text=”” wbvcbaic_after_text=”” wbvcbaic_click_to_move=”” wbvcbaic_move_on_hover=””]

Herbestemming Missiehuis te Hoorn

Het Missiehuis op de Blauwe Berg in Hoorn is door de transformatie van het bijna honderdjarige monumentale gebouw en de nieuwe bestemming weer tot leven gebracht. Het gebouw fungeert nu als kliniek voor diverse tandheelkundige specialisten en heeft een publiek toegankelijke horecaruimte waar mensen met een beperking of ‘een afstand tot de arbeidsmarkt’ in de bediening werken.

Het Missiehuis werd in 1928 gebouwd in opdracht van de Sint Joseph Congregatie van Mill Hill. Het seminarie diende als een plek waar jonge missionarissen werden opgeleid en waar religieuzen die werkten in arme landen konden uitrusten. Nadat de congregatie het gebouw verliet, fungeerde het een tijdlang als onderkomen voor de GGD. De afgelopen twintig jaar stond het complex leeg, werd het gebouw verwaarloosd en kreeg weer en wind vrij spel.

Het oorspronkelijke gebouw is ontworpen door architect S.W. Langius. Het bestaat uit een hoofdgebouw rondom een rechthoekige binnentuin en heeft twee zijvleugels: de kapel en het zusterhuis. De gevels zijn opgetrokken in een karakteristieke baksteenarchitectuur van de late Amsterdamse School.

TPAHG architecten heeft zich gericht op het herstel en behoud van de oorspronkelijke kenmerken, terwijl ze het gebouw zorgvuldig functioneel maakten voor het nieuwe gebruik door de logistiek en indeling te verbeteren. Zo is onder andere de kapverdieping van het middendeel toegankelijk gemaakt door een nieuwe trap toe te voegen in de topgevel. Door de introductie van een nieuwe entree voor mensen met mobiliteitsbeperkingen en een lift tussen de bouwdelen, die alle verschillende vloerniveaus toegankelijk maakt, is de toegankelijkheid aanzienlijk verbeterd. In de oorspronkelijke donkere kapel zijn verticale ramen toegevoegd in het verlengde van de bestaande ramen, wat resulteert in meer daglicht. Door het verlengen van een raam is er ook een toegang tot het terras aan de voorzijde. Het gebouw is verduurzaamd, volledig gasloos gemaakt en voorzien van een geavanceerd warmte-koudeopslagsysteem.

Bouwteam:

  • Wever Bouwgroep
  • CAVIRO elektrotechniek
  • Van der Werff installatietechniek
  • Dentalair
  • Interflow
  • Buro Michiel van Fastenhout

Fotografie door Wever Bouwgroep
Fotografie van de kapel door Brownies&downieS Hoorn → https://browniesanddownieshoorn.nl/

Foto’s exterieur door Jan Willem Dragt (5d Architectuur & Fotografie)