17
mei

Stoomwasscherij aan het Breed weer zichtbaar

Aan het Breed 26 in Hoorn prijkt weer de historische tekst ‘Stoomververij Chemische Wasserij’. De historische gevel is de afgelopen maanden zorgvuldig gereconstrueerd en in oude stijl teruggebracht.

In het pand zat vroeger een ijzerwinkel en daarna een stoomwasserij. Op de eerste verdieping is nu een appartement en de begane grond is in gebruik genomen door het Lectorium Rosicrucianum, ook wel de Rozenkruizers genoemd.

De gemeente Hoorn heeft via het fonds Beleefbaar Erfgoed Hoorn een bijdrage geleverd aan het schilderen van de historische tekst op de kroonlijst. Met deze verwijzingen gaat de rijke historie van de stad weer leven en wordt het verleden zichtbaar.

Het Hoornse architectenbureau TPAHG is verantwoordelijk voor het ontwerp, dat op basis van oude foto’s tot stand kwam. Aannemingsbedrijf Wit heeft de werkzaamheden uitgevoerd.