19
nov

Restauratie Steenen Beer bij Muiderslot afgerond

Dit najaar hebben we de restauratiewerkzaamheden aan de Steenen Beer bij het Muiderslot afgerond. De Steenen Beer is een zogenaamde holle sluisbeer en is onderdeel van de Hollandse Waterlinie (Vesting Muiden). Oorspronkelijk gebouwd om de velden ten oosten van Muiden te kunnen inunderen met water uit de Zuiderzee, tegenwoordig wordt de Beer gebruikt door Waternet om m.b.v. schuiven en een pomp water vanuit het IJmeer in de Naardertrekvaart te laten lopen.

Het baksteenmetselwerk zowel onder als boven water was dringend aan herstel toe. In Fase 1 is de Beer aan de bovenzijde afgedekt om het metselwerk te laten drogen. In Fase 2 zijn scheuren in het metselwerk hersteld, gebroken stenen ingeboet en het voegwerk grotendeels vervangen.

Uitvoering in prettige samenwerking met Krämer Bouwgroep uit Utrecht (Fase 1) en Aannemingsbedrijf Nico de Bont uit Vught (Fase 2). Plan en begeleiding: TPAHG architecten uit Hoorn en alles in opdracht en onder begeleiding van het Rijksvastgoedbedrijf.