25
nov

Winnaars Lieven de Key Penning 2022 bekend gemaakt!

Wij feliciteren onze collega’s van het Buro van Stigt voor het winnen van zowel de Lieven de Key Penning als de Lieven de Key Publieksprijs van 2022.

De conclusie van het juryrapport sprak zeer lovend over de vier projecten waartussen de ‘eindstrijd’ werd geleverd en waartussen zij heeft gekozen.

Pieter Teylers Huis, de woning in Tuinwijk Zuid, het woningcomplex aan de Braillelaan en De Koepel; de eindstrijd gaat tussen deze vier sterke projecten. De jury heeft ontzag voor de verduurzaming van de woning in Tuinwijk Zuid, waarbij particuliere eigenaren, als voorbeeld voor de hele wijk, zeggen: ik doe het wel. ‘Dat is echt je nek uitsteken’. Het Pieter Teylers Huis behoort tot de top van restauraties, waarbij het wegwerken van installaties tot kunst is verheven. Daar tegenover staat de meer pragmatische aanpak van de Braillelaan, die evenwel van grote betekenis is voor het woongenot van de bewoners en een voorbeeld is voor kwalitatieve restauratie (in plaats van sloop) van naoorlogse woongebouwen – een opgave die in veel Nederlandse steden speelt.

Maar tot slot moet de jury erkennen dat, zoals de Koepel uittorent boven de stad, dit project ook vanuit kwalitatief oogpunt met kop en schouder boven de andere genomineerde projecten uitsteekt, zowel in proces als eindresultaat. Hoe een gevangenis, ontworpen om veroordeelden binnen en het publiek buiten te houden, op volkomen vanzelfsprekende wijze is geopend en in het weefsel van de stad opgenomen, dat is een ongekende prestatie – een prijs waard.