13
dec

Interview verduurzaming Oosterkerk RCE

Het verduurzamen van monumenten is niet alleen een noodzaak voor het klimaat, maar ook essentieel voor hun toekomst. Kerken, als iconische gebouwen, vormen hierbij een bijzondere uitdaging. Hoe behoud je hun historische waarde en unieke karakter, terwijl je zorgt voor meer gebruiksgemak en energie-efficiëntie?

In het kader van “Zien verduurzamen, doet verduurzamen” van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft onze collega André van Veen een interview gegeven over de verduurzaming van de Oosterkerk in Hoorn.

De Oosterkerk is een prachtig voorbeeld van hoe we deze balans proberen te vinden. Met respect voor haar rijke geschiedenis – gebouwd in de 15e eeuw en door de eeuwen heen aangepast – wordt nu gewerkt aan duurzame maatregelen zoals:

  • Isolatie van het gewelf met innovatieve materialen.
  • De mogelijke toepassing van vloerverwarming onder de kerkbanken.
  • Het gebruik van warmtepompen.

De focus ligt op flexibiliteit en multifunctioneel gebruik, zodat de kerk haar functie kan behouden als plek voor gemeenschap, cultuur en beleving. Samen met betrokken experts onderzoeken we hoe verduurzaming hand in hand kan gaan met het behoud van cultuurhistorische waarde.

Monumentale gebouwen zoals de Oosterkerk verdienen deze zorgvuldige aanpak. Ze verbinden ons met het verleden en blijven inspireren voor de toekomst.